Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Para yok, huzur var!

19 Ocak 2013 Cumartesi::

Dünyanın en tanınan gelecek tasarımcılarından biri olan, 92 yaşındaki Jacque Fresco, dünyada paranın olmadığı ancak herkesin refah içinde yaşadığı bir gelecek öngörüyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Paranın olmadığı bir gelecek hayal edin! Hiçbir ürünün üzerinde fiyat etiketinin olmadığını, kredi kartlarına ihtiyaç duyulmadığını, insanların para kazanmak için değil, sadece ilgilendikleri alanlar üzerinde çalıştığını düşünün. Savaşların, fakirliğin, hastalıkların olmadığını, tüm dünya insanlarının huzurlu olduğu böylesine bir dünya, dünyanın en ünlü gelecek tasarımcısı Jacque Fresco için bir masal değil.

1929’daki Büyük Buhran sırasında başlayan yeni bir toplumsal sistem arayışı sonucunda Venüs Projesi’ni geliştiren Jacque Fresco, günümüzün Leonardo Da Vinci’si olarak anılıyor, Einstein ve Buckminster Fuller’a benzetiliyor. Yaşayan en deneyimli, en saygın fütüristlerden biri sayılan 1916 doğumlu Fresco, endüstri mühendisi, mimari tasarımcı, toplum mühendisi, fütürist ve düşünür. Çok sayıda belgeseli, ödüllü projeleri, patentleri bulunan Fresco, devlet başkanlarına ve çeşitli kurumlara danışmanlık yapıyor. Ancak bugüne kadar geliştirdiği en başarılı projenin Venüs Projesi olduğunu itiraf ediyor. Parasal sistem yerine, kaynak temelli bir ekonomi ile insanların çoğunun hayalleri ve arzularını gerçekleşeceğini söyleyen Fresco “Süregelen uluslararası ve sosyal sorunlarımıza bir son vermek için kaynakların tüm dünya insanlarının ortak mirası olduğunu kabul etmeliyiz. Diğer türlü aynı sorunlar devam eder” diye konuşuyor.

Herkes sizi günümüzün Leonardo Da Vinci’si olarak anıyor, Einstein ve Buckminster Fuller’a benzetiyor. Siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Ben kendimi bir başkası ile kıyaslamam. Kendimi asıl ilgi alanı çevre ve insanlar olan bir multidisipliner diye tanımlıyorum. Northup ve Amerikan ordusu için uçak tasarladım, endüstriyel tasarımcı olarak çalıştım, prefabrik evler tasarladım ve inşa ettim, yüzlerce tıbbi araç tasarladım, bir zamanlar sinema dalında teknik danışmandım ve bunlara benzer birçok iş yaptım. Fakat New York şehrinde bağımlılar ve suçlu çocuklar ile yaptığım çalışmalar, bireyler ile teker teker çalışmaktansa, disfonksiyonel davranışların toplumsal nedenlerinin ortadan kaldırılmasının daha uygun bir metot olduğunu anlamamı sağladı.


Bir endüstri tasarımcısı olarak en çok hangi alanda tasarım yapmayı seviyorsunuz? Bugüne kadar yaptığınız en değerli tasarım hangisiydi?

İşimin en anlamlı tarafı, insan ilişkilerini daha verimli kılan, içinde bulundukları şartları onarabilen, uygulanabilir bir toplumsal sistem tasarlamaktı. Bugüne kadar yaptığım en değerli iş savaş, fakirlik, açlık, borç ve acı ile dolu kabul edilemez bir kültürün içinde, bunların hepsini değiştirecek Venüs Projesi’ni geliştirmek oldu. Eğer sorunlarımızı çözmezsek, insanların becerileri ile sağladıkları bütün güzel başarılarımızı kaybedebiliriz.


Venüs Projesi’nden bize bahseder misiniz?

Venüs Projesi barışçıl, sürdürülebilir global bir medeniyet için sosyal bir değişim planı getiriyor. Bence insanların daha uzun, sağlıklı ve anlamlı yaşayabildiği bir topluma ulaşmak artık mümkün.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.